Dětství
očima umělkyně

Eva Koťátková

Eva Koťátková se už v roce 2007 stala laureátkou ceny Jindřicha Chalupeckého a od té doby patří mezi nejvystavovanější české umělce nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Architektka
sociálních
happeningů

Kateřina Šedá

Umělkyně se zaměřuje na sociálně laděné happeningy a experimenty, které mají za cíl vyvést zúčastněné ze zažitých stereotypů či sociální izolace. Její práce má tak blízko k sociální architektuře, proto v roce 2017 získala cenu Architekt roku.

Humorný komentář
současného světa

Krištof Kintera

Umělec tvoří monumentální instalace či hravé epoxidové kresby odkazující k soudobému světu a společnosti. Kromě toho, že jeho dílo funguje i na aukcích, se také zapsal do povědomí široké veřejnosti svou výstavou v Galerii Rudolfinum, která se zařadila mezi ty nejnavštěvovanější v historii ČR.

Archeolog
systémů západní
společnosti

Zbyněk Baladrán

Ve své práci se Baladrán zabývá procesem transformace společnosti v souvislosti se sociálními a politickými změnami, pracuje jako jakýsi archeolog nedávné západní minulosti. Se svou tvorbou se zúčastnil nejprestižnějších přehlídek umění světa.

Lidové tradice
v současném sochařství

Anna Hulačová

Sochy Anny Hulačové bezpečně poznáte podle jednoduchých forem připomínajících české lidové tradice, ale i primitivní totemy nebo předměty uctívání ve východních kulturách. Pracuje tradičně, řemeslně a nejraději s přírodními materiály, jako jsou dřevo, vosk, proutí nebo třeba včelí plástve.

Umění
opředené křehkostí

Jaromír Novotný

Novotného monochromní obrazy jsou typické pastelovou barevností, jemnými materiály a celkovým dojmem křehkosti. Malíř ale přemýšlí i nad hmotou samotného obrazu, pohrává si s principem transparentnosti jemného plátna, přiznává rám nebo díla záměrně atypicky instaluje.

Z pražských fasád
do světových galerií

Jan Kaláb

Jan Kaláb je jedním z nejvýraznějších umělců, kteří vzešli z bohaté české graffiti scény porevolučních let. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a spoluzaložil Trafačku a Trafo Gallery. Oceňován je především pro svou řemeslnou preciznost a originální abstraktní barevnou estetiku, kterou je již snadno rozpoznatelný.

Kontrast zdánlivé
dokonalosti s drsnou patinou

Vladimír Houdek

Ke klasickým technikám malby a koláže přistupuje Houdek zcela současným způsobem. Typická je pro něj systematičnost, strukturální pozadí s nádechem patiny a ostrý kontrast s až hyperrealisticky ztvárněnými povrchy objektů.

Konceptuální komentář
současné společnosti

Jiří Černický

Konceptuální umělec Jiří Černický ve svém díle často tematizuje sociopolitické vztahy a pro jednotlivé práce volí vždy tu nejpřiléhavější formu. V jeho repertoáru tak nalezneme videoprojekce, performance, kresby, objekty, sochy, malby i 3D modely

Městská krajina
v dětských vzpomínkách

Josef Bolf

Josef Bolf patří mezi nejvýznamnější malíře své generace. Ve svých dílech zachycuje podivné hybridní postavy s napůl zvířecími rysy, které se pohybují bezútěšnou městskou krajinou. Téma dětství v nich Bolf konfrontuje s drsným světem plným temných myšlenek, úzkosti, samoty, perverze a násilí.

Skrolujte
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Celý žebříček umělců